براساس گزارش ساینسدیلی، این دانشمندان موفق شدهاند اولین گسیلگر یا پخشکننده یکسویه صوتی در جهان را ابداع کنند. ابزاری ساده و یکپارچه که میتواند جهت امواج صوت را کنترل کند و به کاربر امکان دهد بدون اینکه صدایش شنیده شود، صدا را بشنود.
در انتقال امواج صوتی از میان هوا در بین دو نقطه از فضا زیربنایی بنیادین به نام تقارن معکوس زمانی وجود دارد. اگر موج صوتی در یک جهت حرکت کند درعین حال میتواند در جهت دیگری نیز حرکت کند، از این رو زمانی که میتوانید بشنوید،شنیده نیز خواهید شد،اما این ساختار اکنون متحول شدهاست.
آندره الو محقق دانشگاه تگزاس در این پروژه میگوید با کمک ابداع جدیدش میتوان ارتباطات یکسویه صوتی بهوجود آورد. وی به همراه تیمش طراحی قدیمی گسیلگرهای الکترونیکی را متحول ساخته و اولین گسیلگر یکسویه صوتی را ابداع کردند. این ابزار میتواند امواج صوتی را تنها در یک جهت تابانده و حرکت آن را از جهت دیگر مسدود کند.
این ابزار میتواند توانایی بشر در کنترل صوت را افزایش دهد و منجر به ساخت ابزارهای صوتی جدید و سیستمهای ارتباطاتی صوتی جدید شده و کارایی سیستمهای حسگر و تصویربردار صوتی را بهبود بخشد. همچنین این ابداع میتواند به تدریج منجر به ساخت شیشههای عایق صدای یکسویه شود.
اساس این گسیلگر یکسویه صوتی حلقه توخالی رزونانسی است که به سه فن رایانهای مجهز است که این فنها هوا را با سرعتی ثابت در این حفره به گردش درمیآورند. این حلقه به سه خروجی متصل است که هریک به میکروفنهایی برای ضبط صدا مجهزند. محققان برای آزمایش این ابزار امواج صوتی را از یکی از خروجیها،مثلا خروجی 1 پخش کردند. اگر فنها خاموش باشند، امواج صوتی خروجی 1 به صورت متقارن وارد دو خروجی 2 و 3 میشود اما زمانی که فنها روشن میشوند و جریان هوا درون حلقه برقرار میشود، تقارن انتشار صوت از بین رفته و امواج از خروجی یک تنها وارد خروجی 2 شده و خروجی 3 کاملا از صدا عایق خواهد بود. محققان معتقدند این ابداع را میتوان به راحتی با تمامی فرکانسهای صوتی انطباق داد.